Talviurheilu Mikkelissä

%d0%bd%d1%82159Mikkeli painottuu monien muiden suomalaisten kaupunkien tavoin vahvasti eri vuodenaikojen urheilulajeihin. Kesällä nautitaan järvistä ja upeasta luonnosta. Talvella nämä kauniit kesäpaikat ovat lumivaipan alla, joten osa liikuntamuodoista siirtyy sisätiloihin.

Suomi on harrastamisen luvattu maa, jossa joustavat työajat, viikonloppuvapaat ja lukuisat seurat sekä kiinnostus kuntoiluun luovat erinomaiset puitteet kunnon kohotukseen. Liikkuminen ja urheilu ovat olleet aina osa suomalaista kulttuuria, sillä maassa arvostetaan liikunnallisuutta ja terveellisiä elintapoja. Penkkiurheilun osalla harrastusten kirjo on laaja, ja valmennukseen löytyy uutta elinvoimaa vanhoista harrastajista.

Suomessa liikunta kuuluu kaikille. Metsät ja luonto ovat kansalaisten yhteistä omaisuutta, jossa juostaan, patikoidaan, kalastetaan, hiihdetään, luistellaan, pyöräillään, uidaan ja lasketellaan vuodenajan mukaan. Vilkas seuratoiminta alkaa junioreista asti. Lapsena aloitettu liikuntaharrastus rakentaa hyvän pohjan tulevaisuutta ajatellen. Kerran liikkumaan innostunut liikkuu yleensä koko iän.

Talviurheilumahdollisuudet

Suomessa harrastetaan lajeja, jotka ovat monissa maissa ilmaston takia melko mahdottomia. Jääkiekko on maan suosituin laji. Moni lapsi unelmoikin joskus nousevansa Leijonien maajoukkueeseen tai jopa kiekkotähdeksi maailmalle. Kaupunkien ja kuntien ylläpitämät latuverkostot, hiihtokeskukset ja urheiluhallit pitävät liikkumisen ilon yllä yhtä aktiivisena niin kesällä kuin talvellakin. Suomalaiset ovat tottuneet vaihtuviin vuodenaikoihin, joten niin liikunta kuin muukin elämä muotoutuu ilmaston haasteisiin.

Mikkelin talvi ja liikunta

%d0%bd%d1%82160Mikkeli kuuluu aktiivisten liikuntamahdollisuuksien kaupunkien joukkoon. Moni ulkomaalainen luulee suomalaisten piilotuvan talven kylmiksi kuukausiksi sisätiloihin, mutta yllättyy nähdessään suomalaiset sivakoimassa järven jäällä tai luistelemassa kaupungin ylläpitämillä luistelukentillä. Mikkelin seudulla voi harrastaa esimerkiksi seuraavia lajeja talviaikaan:

Mikkeli tarjoaa satoja kilometrejä hoidettua latuverkostoa. Latujen kuntoa ylläpidetään aktiivisesti, ja iltaisin niillä on valaistus pimeässä hiihtoa varten. Kaupungissa on talviaikaan myös useita hiihtotapahtumia, jotka sopivat koko perheelle.

Mikkelin kaunis luonto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet talviseen mökkiviikonloppuun. Vuokramökkejä voi tiedustella Mikkelin kaupungilta tai internetin vuokrapalveluista, suurin osa laduista kulkee vuokramökkien lähettyvillä, joten mökkilomailuun voi yhdistää hyvin talvisia harrastuksia. Mikkelin satama-alueella on keskitalvella auki Sataman luistelu-, hiihto- ja kävelyrata. Kalevankankaan hiihtoladut ja Äiteen lenkki ovat valaistuja ja hoidettuja latualueita.

Hyvä vaihtoehto luonnossa liikkumiseen on myös lumikenkäily, joka on omiaan kauniille luontoalueille, joita Mikkelin seudulla riittää. Lumikenkien avulla pääsee maastoon, jossa liikkuminen talven kinoksissa olisi muuten melko mahdotonta. Samalla kunto nousee. Mikkelin alueella on mahdollista vuokrata lumikenkäilyyn tarvittavat varusteet. Ellet tunne maastoa, voit osallistua opastetulle retkelle.

Talviurheilukeskukset

Mikkelissä sijaitsee kaksi talviurheilukeskusta. Mikkelin keskustasta 12 kilometrin päässä sijaitseva talviurheilukeskus Ski Tornimäki tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, mm. telemarkia, laskettelua, lumilautailua, murtomaahiihtoa ja pulkkailua. Ski Tornimäessä on 3 rinnettä, kahvio ja välinevuokraamo. Talviurheilukeskuksesta voi tiedustella hiihtokoulun aikatauluja ja hintoja.

Toinen Mikkelin alueella sijaitseva laskettelukeskus Ski Hasa sijaitsee niin ikään kaupungin läheisyydessä. Keskuksessa on 4 rinnettä, joista yksi palvelee lumilautailijoita. Ski Hasassa järjestetään ryhmille erikoistilauksesta tapahtumia. Lisäksi alueella on oma lastenhissi ja lastenrinne.

Kalastaminen ja uinti

%d0%bd%d1%82161Suomalaiset kalastavat myös talvella, ja toiminta on aktiivista Mikkelissäkin. Alueella on hyviä kala-apajia, joille järjestetään ohjattuja retkiä. Fish& Fun Village tarjoaa kalastusaktiviteetteja ja vuokramökkejä. Lomakylästä saa vinkkejä Keskisen järvellä kalastukseen, ja alueen puolesta järjestetään myös kalastusreissuja.

Uimaan pääsee Mikkelissä talvella niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Alueella on lukuisia auki pidettäviä avantoja, joiden lähellä lämpiää myös sauna. Avantouinnin sanotaan vilkastuttavan verenkiertoa ja olevan keholle kuin piristysruiske. Avantouimareiden määrä onkin kasvanut viime vuosina.

Mikkelin alueella on myös uimahalleja, esimerkiksi Rantakeidas, jossa on tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin; Sen tarjonnasta löytyy monipuolisesti erilaisia altaita ja saunoja muiden sisätila-aktiviteettien lisäksi. Rantakeitaassa viihtyy mukavasti koko perhe.

Luisteleminen luonnonjäällä

Mikkelissä kannattaa ehdottomasti suunnata keskitalvella Satama-alueen luonnonjäälle, joka täyttyy aurinkoisina talvipäivinä kaupunkilaisista. Luonnonjäällä luistelu käy kuin tanssi, ja ympärillä vilisevät upeat kaupunkimaisemat. Hänninkentällä pelaavat alueen joukkueet, mutta muina aikoina se on auki myös tavallisille luistelijoille.