Mikkelinravirata

%d0%bd%d1%82153Mikkelin ravirata on rakennettu 1960-luvulla. Vuonna 1975 radan profiili uusittiin kokonaan, ja se sai uudet kaarteet, pinnan ja katsomotilat. Arvostelijoiden hulluksi suururakaksi haukkuma remontti tuotti kuitenkin mainetta ja kunniaa kaupungille. Remontin myötä Mikkelin raviradasta tuli yksi maailman nopeimmista radoista.

Vuonna 1977 Mikkelin radalla tehtiin ensimmäinen ennätys. kun 4-vuotias tamma CharmeAsserdal ravasi Euroopan ennätyksen ajalla 13.9. Ennätystä pidettiin poikkeuksellisen kovana aikana sen ikäiselle tammalle. Nykyisin Mikkeli nousee maailmankartalle joka heinäkuu, jolloin kaupungissa järjestetään kansainväliset St. Michel -ajot. Kuninkuusravit järjestettiin viimeksi radalla vuonna 2012.

Suomalaiset ovat ravikansaa

Raviurheilu kuuluu Suomen seuratuimpiin urheilulajeihin. Ne ovat toiseksi seuratuin laji heti kansallisurheiluksikin tituleeratun jääkiekon jälkeen. Raviradoilla vierailee vuosittain noin 800 000 katsojaa, ja yhä useampi seuraa kilpailuja etäpisteissä tai veikkaa internetin kautta suosikkiaan. Yhteenlaskettuna arvio ravien seuraajista kokonaisuudessaan nousee pariin miljoonaan, joka on melkoinen määrä katsojia suhteutettuna Suomen väkilukuun.

Raveja järjestetään melkein vuoden jokaisena päivänä, ainoastaan jouluna levätään. Hevosalan yrityksiä on Suomessa noin 3000 ja ne työllistävät noin 15 000 henkilöä, kouluttajia, ohjastajia, eläinlääkäreitä, kasvattajia ja hoitajia. Ravihevosia arvioidaan olevan maassamme noin 8000, ja ne vaativat hyvää hoitoa ja treeniä muiden kilpaurheilijoiden tavoin. Raviurheilun taloudellinen puoli hyödyttää siis monia toimijoita. Tallien, pelien ja tapahtumien puolesta se käsittää yli 800 miljoonan euron vuosittaisen potin.

Vedonlyönti raveissa

%d0%bd%d1%82154Suomessa lyötiin vetoa hevosista Toto-pelissä ensi kertaa vuonna 1928, mutta harrastus ei saanut suurta suosiota pienten voittomahdollisuuksien vuoksi. Uudistukset raviurheilussa ja vedonlyönnissä saivat kansan innostumaan siitä muutama vuosikymmen myöhemmin.

Nykyisin vedonlyönti onnistuu suoraan radalla kilpailujen aikana etäpisteissä, jossa on yleensä kuvayhteys suoraan radalle. Toinen helppo tapa on veikata internetin välityksellä. Internetin kautta pelattava urheiluvedonlyönti on noussut suosituksi sen helppouden vuoksi, sillä netistä löytyy tietoa eri lajien tilanteista. Samalla vedonlyöntikin käy näppärästi omien aikataulujen puitteissa.

Vetoa voi lyödä nykyisin myös mobiilin kautta, joten tämäkin viihdyttävä harrastus kulkee nykyisin mukana omassa laitteessa. Raveissa voi lyödä vetoa eri tavoin. Pelaaja pystyy veikkaamaan esimerkiksi yksittäisen lähdön voittajaa tai kolmen parhaan joukkoon sijoittuvaa hevosta. Eri mahdollisuuksia on lukuisia muiden urheiluvedonlyöntitapojen tavoin. Erilaisissa yhdistelmissä on tarkoitus ennakoida hevosten sijoittumista. Mahdollinen voittosumma määräytyy voittavalle yhdistelmälle pelatun määrän ja oman panoksen mukaan.

Ravitapahtumat

Ravitapahtumiin saavutaan ensisijaisesti jännittämään kilpailuja, mutta myös nauttimaan tunnelmasta. Internet on osaltaan tullut uudeksi osaksi vedonlyöntiä, kun paikan päälle ei enää tarvitse vaivautua. Siitä huolimatta moni raveja seuraava haluaa kokea tunnelman paikan päällä.

Raveihin tullaan tapaamaan saman harrastuksen parissa viihtyviä ihmisiä, katsomaan upeita ja uljaita hevosia sekä viihtymään. Jännitys lähtöjen aikaan on käsin kosketeltavaa, kun ravikansa toivoo oman suosikkinsa nousevan viimeisessä kaarteessa johtoon. Vahvojen ravihevosten seuraaminen paikan päällä on nautinto kerrassaan. Ravipaikkojen kisakahviloissa vaihdetaan vinkkejä ja arvioidaan tulevien lähtöjen järjestystä.

Tapahtuma-alueet ovat nykyisin hyvin hoidettuja viihdekeskuksia, joissa urheilun seuraamisen lomassa syödään, juodaan ja pelataan. Mikkelin raviradalla on monien muiden tavoin rata-alueilla saatavilla pelikansaa varten myös peliautomaatteja, joissa voi viihdyttää itseään ravien lomassa. Tarjolla on suosittuja kolikkopelejä, joita pelatessa kisajännityksen saa nousemaan kattoon.

Raviurheilun tulevaisuus

%d0%bd%d1%82155Raviurheilu on ollut viime vuonna ongelmissa huolimatta sen edelleen jatkuvasta suosiosta katsojien puolella. Harrastajien määrä on laskemaan pain, kasvattajien kulut ovat nousseet jatkuvasti, astutusmäärät ovat laskeneet ja valmentajien työt vähentyneet. Kovan luokan kilpahevosia löytyy enää Suomesta harvakseltaan, ja monen mielestä laji polkee paikallaan.

Alan ammattilaiset uskovat kuitenkin lajin tulevaisuuteen, kunhan raviurheilun kurssia vain saadaan korjattua positiiviseen suuntaan. Heidän mukaansa ravien tapahtumapaikoille pitää saada enemmin tapahtumia koko perheelle. Tällöin kiinnostus raviurheilua kohtaan lisääntyy, ja laji saa uusia seuraajia nuorista tulokkaista.

Suomessa on runsaasti raviratoja ja -kilpailuja, joten paikalle saapuminen on helppoa, jos tapahtumasta tehdään kiinnostava. Moni toivoisi myös enemmin yhteistyötä raviurheilusta vastaavien organisaatioiden keskuudessa. Lisäksi entistäkin positiivisemman ilmapiirin luominen on tärkeää, jotta yksi maamme suosituimmista urheilulajeista nousisi taas kukoistukseensa.